ფორთოხალი შეიცავს ვიტამინებს A, B1, B2, PP და მინერალებს: მაგნიუმს, ფოსფორს, ნატრიუმს, კალიუმს, კალციუმს და რკინას. მაგრამ მთავარი უპირატესობა ფორთოხლის, ისევე როგორც ყველა ციტრუსის - B ვიტამინის და C-ს შემცველობაა. 150 გრამი ფორთოხალი შეიცავს 80 მგ ასკორბინის მჟავას, რომელიც მოიცავს ყოველდღიურ მოთხოვნილებას ვიტამინ C-ზე.
სასარგებლოა მთლიანად ორგანიზმისთვის და საჭმლის მომნელებელ სისტემისათვის, ენდოკრინული, სისხლძარღვთა და ნერვული სისტემისათვის. კერძოდ ფორთოხლის წვენი აძლიერებს ყველა ორგანოს ფუნქციას, აუმჯობესებს მეტაბოლიზმს, გააჩნია მატონიზირებელი ეფექტი. ის სასარგებლოა შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულ პაციენტებში. რეკომენდებულია დაღლილობის და დაკარგული ძალის აღსადგენად. ასტიმულირებს მადას, კარგია წყურვილის მოსაკლავად, განსაკუთრებით სიცხეში.
ფორთოხლის წვენი გამოიყენება ანთებ საწინააღმდეგო და ანტიმიკრობული მოქმედებისათვის. კარგი საშუალებაა ჭრილობების და აბსცესების დროს. კარგი ინსტრუმენტია გულსისხლძარღვთა სისტემის, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებათა აღმოსაფხვრელად. მისი ეფექტი აძლიერებს ნერვებს და აქვს დამამშვიდებელი მოქმედება ცენტრალურ ნერვულ სისტემაზე. არის გაციების კარგი სამკურნალო!
სტატიის ავტორი - მაიკო ლომსაძე, სრული პროფესორი, დოქტორი
შენიშვნა: გირჩევთ გაიაროთ სრული დიაგნოსტიკა, რადგან არცერთი დაავადება ერთ ორგანოში არ წარმოიშვება სხვა ორგანოებში დარღვევების გარეშე. მხოლოდ კომპლექსური მკურნალობა იძლევა სასურველ შედეგი. გაგიჩნდათ კითხვები - მიმართეთ საიტის ფორუმს!